Långseglarkurs på Atlanten

Home » Veta mer » Långseglarkurs på Atlanten

By micke on August 9, 2016. No Comments

banner_atlanten341 dagars utsjöskepparkurs med korsning av Atlanten med två lärare ombord- det finns endast 8 platser ombord på en båt

Atlantic Rally for Cruisers

ARC eller ännu mer kärvänligt kallad Arken av svenska långfärdsseglare var länge förbehållen de som med egen välutrustad båt tog sig över Atlanten. Men numera har du och många andra chansen att mönstra på en modern, topputrustad snabbseglare för att uppleva äventyret att segla över Atlanten. Du mönstrar på nere på Kanarieöarna den 12 november. Sedan deltar du under den efterföljande veckan i alla förberedelser av att göra klar båten, laga mat, gå på ett antal utbildningar ibland annat i säkerhet och meterologi. Den 20 november bär det av mot St Lucia i Västindien, och du och teamet ombord gör resan till ditt livs upplevelse.  Verkar det här spännande? Det är det! Vill du veta mera?

Tid: 12 november – 18 december + 4 dagar förberedande kurs i Sverige.

Plats: Atlanten (Las Palmas, Kanarieöarna och Rodney Bay, St Lucia) + Stockholm. 

arc_las_palmasMålgrupp: Du seglare som funderar att göra en längre segling över Atlanten samtidigt som du lär dig allt om långfärd, navigation och att segling utan att behöva utrusta den egna båten.

Efter seglingen kommer du ha erfarenheter för att kunna genomföra en egen långsegling sedan eller gå vidare till att ta Yachmaster Offhore eller Master of Yacht Du kommer att få all den sjötid du behöver för att vara kvalificerad att påbörja dessa utbildningar. Det kommer finnas möjligt att lära sig grunderna i astronomisk navigation med sextant för den som är intresserad.

Kursprogram:

Två inledande kompakta, intensiva helger under hösten med träffar i Stockholm (ev. Göteborg) med genomgång av tidvatten, navigation och förberedelser för långsegling av dig, besättningen och båten. På plats i Las Palmas blir det kombinerad utbildning under förberedelserna, regelrätta lektioner och en serie föredrag från organisationen för ARC. Det finns också möjlighet att prova gå i livflotte (i pool), fyra av nödraketer och se sjöräddningshelikoptern arbeta.

Tider och platser:

  • 10-11/9 kl. 09-17 + 8-9/10 kl 09-17 på Sjöskolan i Stockholm
  • Lördag 12 november. Samling Muelle Deportivo i Las Palmas efter lunch. Uppdelning i vaktlag och matlag.
  • Söndag 13 november. ARC startar sin programverksamhet med seminarier om väder, segeltrim och sjukvård. Under veckan är vi ute och seglar några gånger och testar all utrustning och lär oss båten och all säkerhetsutrustning.
  • Söndag 20 november 13.00. Start för ARC för cruising divisionen.
  • Runt 7-16 december. Anländer vi till Rodney Bay St Lucia. Beroende på när vi kommer fram kommer vi kunna segla runt i Grenadierna.
  • Lördag 17 december. Prisutdelningen och fest i Rodney Bay.
  • Söndag 18 december. Vi städar och lämnar båten.

Kursledare: Stina Jansson, navigationslärare de senaste 25 åren och har ansvarat för utsjöskepparkurser sedan 2006. Hon har lång erfarenhet som seglare och är intensivvårdssjuksköterska och medicinskt ansvarig ombord. Stina har seglat till Island tur och retur, ett antal gånger har hon korsat Nordsjön för Shetland och Skottland, seglat runt Storbritannien och varit charterskeppare i Medelhavet ett antal år.

Styrman är På Kryss och Praktiskt Båtägandes f.d. chefredaktör, Micke Westin, numera långseglare och frilansjournalist. Han har tidigare seglat på många ställen över världen men framförallt med egen båt under 1,5 år över Söderhavet. 2015 kom hans förra bok ”Dra dit pepparn växer! — så förbereder du din långsegling”.

Kursen arrangeras i samarbete med Sjöskolan på Beckholmen i Stockholm.

Du anmäler ditt intresse direkt till stina@sjoskolan.se eller 0738-231048. Deadline för intresseanmälan är sista augusti.

Kostnaden för utsjöskepparkursen och seglingen med More Sailing och deltagande i ARC kostar 47 000 kr/person. Kostnad för personlig utrustning är inte inräknad.

Du kan läsa mera om ARC på More Sailings hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *