Långseglare vi mött: Laszlo seglar över Atlanten i en Fjord28

Home » Äventyr » Svea på äventyr » Långseglare vi mött: Laszlo seglar över Atlanten i en Fjord28

By micke on December 8, 2015. No Comments

laszlo_susana_psyremaPå samma brygga här i Las Palmas som Svea av Valleviken, ligger en tämligen liten men rultig Fjord28CS vid namn Psyrema.

En motorseglare i dess rätta bemärkelse — långt från vacker och kanske till och med lite tveksamt om konstruktören Eivind Amble gjorde den för att gå veckovis över hav?! Men Laszlo är en väldigt positiv ägare, som berättar att det var kärlek vid första ögonkastet när han köpte den för ett par år sedan …

Laszlo Mates är ungrare från början men jobbat de senaste åren i London som professionell ljussättare i postproduction av stora Hollywoodfilmer. Han berättar att han jobbar i mörker hela dagarna; ”Det är som att sitta inne på en biograf” säger han. Han vill nu ha ett liv i solen och sade därför upp sig.

Först hade Laszlo tänkt resa som backpacker, men kom sedan på att livet blir enklare om man har boende och matlagningsmöjligheter med sig redan när han kommer fram. Alltså tyckte han att en segelbåt skulle vara det perfekta sättet att resa.

psyremaBåten blev en Fjord28CS från 1977. Samma båt som ställdes ut på båtmässan i London samma år. Han frågade mig om det finns några fler Fjord-båtar som gjort långa resor, vilket jag inte kunde svara på (men skickade frågan vidare till Fjordklubbens ordförande — som inte heller visste).

Biscayaöverfarten bjöd på stundtals hårt väder, men det har gjort att Laszlo fått stort förtroende för Fjordens egenskaper i hög sjö. Han gillar speciellt att det lilla sju kvadratmeter storseglet är så lätt att reva där det står i sittbrunnen. Genuan är större, men den är på rulle och blir lättare att hantera därför.

Målet är Columbia i Sydamerika och gärna också uppför Amazonfloden. Med på resan är en tjej från Portugal, Susana Sarrazola, som ska hänga med över Atlanten.

Laszlo är en positiv kille och vi hoppas att överseglingen till Västindien blir lugn för dem båda. Blogg på laszlomates.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *