Långseglare vi mött: Anders på Lanzarote

Home » Äventyr » Svea på äventyr » Långseglare vi mött: Anders på Lanzarote

By micke on April 12, 2016. 1 Comment

anders_canela2004 träffade vi en svensk marinero i Marina Rubicon på Lanzarotes sydsida som ägde och bodde i Åke Mattsons och Olle Landsells gamla välkända Havsfidra Goodwin II.

Anders Dicander var på väg till Västindien men träffat en spanjorska på vägen och bestämde sig för att stanna ett tag på Kanarieön och jobba ihop en reskassa.

Nu drygt tio år senare träffar vi Anders igen i samma marina, men under tiden har han hunnit segla Goodwin till Västindien fram och tillbaka under 2006-2007, sålt den, själv byggt en ny elva meter lång katamaran i epoxi och glasfiber, “Canela”, som han seglade ner från Sverige till Lanzarote och är nu igen chef för alla marineros i marinan. Ett jobb som han kanske snart lämnar för att långsegla igen..

canelaBåten, som är en fascinerande egenkonstruktion; en 11 meter lång katamaran, som han byggt i plywood och epoxi hemma i Sverige med två skrov att bo i och bara en stor trampolin mellan dem.

Med den seglade Anders i dåligt väder ner till Kanarieöarna och han fick där tillbaka sitt gamla jobb. En hamnplats ingår som en del av lönen och det är 100% utomhusjobb. Numera har han också byggt på en liten kajuta mellan skroven, dock utan direkt tillträde till pontonerna för vikten och för att minska vind- och vågfång i konstruktionen och därmed bli mer sjövärdig.

Sjövärdigheten har han förresten provat – under en kuling och mellan två av Kanarieöarna seglade han på, det han tror var, en död val. Ena skrovet gick sönder och till slut kunde han inte hålla det flytande utan blev hämtad av sjöräddningens helikopter. Dagen efter när vädret var lite bättre och han kunnat vila, så kunde han bärga sin båt och har nu reparerat den. Den hade då flutit på andra skrovet och inte sjunkit, men det var ändå ganska stora skador.

Nu väntar nya äventyr. Exakt vad dessa nya äventyr blir, har han och Estefania, hans spanska flickvän (som lärt sig utmärkt svenska efter att ha jobbat som spanskalärare i Sverige i några år medan de byggde båten) inte ännu bestämt …

goodwin_anders_caribbean_compass

Hämtat från Caribbean Compass

One Response to Långseglare vi mött: Anders på Lanzarote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *