Kostnader för att långsegla

Home » Aktuellt » Kostnader för att långsegla

By micke on February 20, 2016. 5 Comments

pengarI slutet av september lämnade vi Sverige med hösten i hälarna – två månader senare var vi nere på Kanarieholmarna. Nu har jag räknat ihop vad det kostat.

Det är inte alla kostnader. Bränsle och hamnavgifter redovisar jag här. Mat blir en separat hopräkning eftersom alla möjliga kostnader hamnar här, från delar till båten (som köpts på någon stormarknad samtidigt som vi handlat mat) till restaurangbesök.

Bränslekostnader
Vi har gått mycket för motor eftersom vi hade mestadels svaga vindar (men akterliga, vilket vi får vara tacksamma för). Totalt 318,3 timmar (i det ingår dock inkörning av motorn, som var ny när vi köpte båten) och en uppskattad bränsleförbrukning på strax under två liter i timmen.

Kostnad: 12 263,23 kronor

Billigast bränsle på Guernsey och Kanarieöarna (även Helgoland har skattefritt bränsle, men dit gick vi inte).

Hamnavgifter
Hamnavgifter är i norra Europa en stor post. Det finns få möjligheter till att ankra och man är hänvisad till marinor (dyrare) och ”kommunala” hamnar (billigare). Nu seglade vi i Europa i Oktober och november, vilket är lågsäsong och de allra flesta har en lägre taxa då. Hade vi seglat på sommaren så hade vår budget troligen gått upp med 50 % (En Overseas 35 är 10,7 meter lång)

Kostnad: 23 327,70 kronor

Dyrast var Guernsey (drygt 370 kr/natt) och Scheveningen (250 kr/natt). Billigast är Las Palmas (ca 60 kr/natt långtid och här ligger vi just nu). I kostnaden ovan ingår också tiden på Gotland, och jag skulle tro att medelavgiften i norra Europa har legat runt €20/natt.

5 Responses to Kostnader för att långsegla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *