Konstruktion mantågstöttefötter

Home » Projekt » Projekt på Svea » Konstruktion mantågstöttefötter

By micke on December 14, 2014. No Comments

svb_mantaagstoettefotJag fick en kommentar från Stig Eriksson där han tipsar om kraftiga mantågstöttefötter från tyska SVB, som liknar en lite kraftigare version av dem som jag just nu inte är så nöjd med. Det fick mig att börja fundera om det går att göra en bra konstruktion.

Så här svarade jag Stig (här finns originalmaterialet):

“Tack för tipset på SVB! Det är samma konstruktion som jag har på nuvarande mantågsstöttefötter (långt ord), men det verkar vara lite kraftigare material.

mantag_1De jag har är för klena eftersom det fortfarande bara är fyra skruvar som går ner i däck och när ‘hjälpsamma’ personer bär av mot mantåget så blir det stor belastning och efter några år börjar det läcka ner vatten …

Jag har en 5 cm hög relingslist som jag tänkte se om man kunde fästa både i däck och relingslisten. Och troligen får låta svetsa.

För några år sedan köpte jag samma typ av RF pinne (ø 15 mm) som Najad och Hallberg Rassy använder, men min relingslist är inte tillräckligt bred för att ha tillräckligt med material kvar när hålet är borrat.

Det som är intressant är att stöttorna måste tåla stora krafter om någon trillar mot dem – men också om någon trycker med full kraft mot dem. I några år har jag kört utan mantåg för att inte utsätta fötterna för större krafter medan jag skulle göra en omkonstruktion …”

Jmantag_2ag gjorde ett par snabba skisser på hur man skulle kunna göra dem – det gäller också att de inte blir för komplicerade och därmed för dyra att låta tillverka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *