Kom med förslag på inredning

Home » Projekt » Fingalprojektet » Kom med förslag på inredning

By micke on November 18, 2011. No Comments

I nya Fingalprojektet har vi inte riktigt bestämt hur vi ska göra med inredningen. I och med att överbyggnaden blir mycket mindre kommer också inredningen att behöva bli mycket kompaktare och mer yteffektiv. Jag vill gärna ha dina förslag.

Klicka här för att ladda ner en PDF på Fingals linjer. Tyvärr saknas en skala på denna, men det är viktigare med idéer än att det är rätt på centimetern. Här en av Reimers originalritningar av skrovet (JPG-fil)

Med den nya överbyggnaden kommer det att bli helt däck framför masten, troligen med en stor 700 x 700 mm lucka (ev. skylight) som gör det lätt att komma upp och ner till förpiken som är tänkt att innehålla en stor dubbelkoj – de enda kojerna ombord. Ska man in i kojen inifrån kajutan blir det delvis att åla sig in eftersom takhöjden bara kommer att ligga på en dryg meter och att en kraftig genomgående mast kommer att vara i vägen.

För att få kojbredd  i en avsmalnande båt försöker man ofta att få upp kojen så högt det går – ju högre upp desto bredare koj. Det ska balanseras mot att man ska kunna sätta sig upp i kojen och för att lätt ta sig ut eller in. Kojbotten blir nog flexibla lattor för att det ska räcka med en 10 centimeters kallskumsmadrass. Jag hade gärna sett resårbotten (som jag gjort på min egen båt Roobarb), men dessa madrasser är svåra att böja och kan bli kluriga att få in och ut genom en trång kapp. Dessutom bygger resåmadrasserna en del på höjden (runt 17-20 cm) och det är begränsat med plats.

Allra längst fram i fören hade jag tänkt mig ett skott som dels ska vara förstärkning för det inte förstaget och dels för en förtöjningsknap som också ska vara fästpunkt för den indragbara klyvarbommen.

Själva kajutan kommer att bli betydligt kortare än förut. En naturlig gräns är det kraftiga skott som tidigare varit maststöd för den mast som stod på däck. Skottet slipper jag helst flytta på eftersom det ger stadga åt hela båten. Skottet skulle också kunna bli överbyggnadens framkant (efter att dörrhålet är igensatt).

Kajutan kan innehålla ett par sittplatser (tänk om man kunde skippa sofforna och ha sittvänliga fåtöljer i stället) och kanske ett minipentry med utslagsvask, en liten vattenpum och en bärbart gasolkök som också kan ställas ut i sittbrunnen så man slipper stekos eller vattenånga inne i båten …

Sittbrunnen tänkte jag skulle vara trevligt att flytta framåt mot den kortare överbyggnaden, vilket ger ett fritt akterdäck med en lucka till lasarettet. Den luckan kunde också gå att vinkla upp när båten ligger i hamn och ha en heltäckande solcell på sig (då får hålet ha ett litet kapell som håller regnet borta, eller en lucka i två nivåer, där den översta har en vinklingsbar solcell).

Jag vill gärna ha lite goda idéer – mejla mig och jag lägger ut förslag på byggbloggen när den kommer igång …

 

/Micke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *