Glöm inte att skydda huvudet

Home » Aktuellt » Glöm inte att skydda huvudet

By micke on September 13, 2016. No Comments

occaTill och med här i Sverige är solen stark på sommaren, speciellt när den reflekteras i vattnet. Huvudet bör du skydda med en bra solhatt. Det finns numera avancerade modeller som är speciellt lämpliga för båtbruk. Vi har testat tre olika.

Oceanhatten från Occa är en svenskutvecklad hatt med ett något nedvinklat brätte med grön undersida, vilket minskar indirekt ljus, som på sjön ofta kan komma som reflexer i vattenytan. I en lönnficka i skulten finns plats för lite reservpengar. Occahatten krymper och behöver sträckas ut över knäet varje gång den blivit våt, annars känns den snart trång på huvudet.

Brättets ytterkant krymper lite mer och formar brättet med en liten nedvikt kant. Hatten torkar också långsamt. Hatten är tillverkad i bomullskanvas med en impregnering av vax som tvättas ur och du bör då återimpregnera den. Den blå hatten bleks av sol och saltvatten och kan återfärgas om du inte vill ha det urblekta utseendet.

En keps bland hattarna
Vi har också provat en keps från North face som har en skyddande nackduk som sitter med kardborrband i kepsens bakkant.

Med en mycket stor skärm och duken som skyddar öronen mot solen var den långt från vacker men favoriten när regnstället och huvan var på. Hattarnas brätten fungerar inte under huvan – det blir knöligt, medan kepsens duk skyddar nacken från att vatten kan stänka in i huvan och rinna ner längs nacken.

(Den här exakta kepsen finns inte längre kvar i North Face sortiment, men liknande finns)

Förutom som solskydd fungerar en hatt eller keps också som regnskydd, speciellt den som har glasögon är glad över att slippa regn som stör sikten. Oceanhatten från Occa torkar långsamt och rekommenderas inte för kraftigt regn, däremot var de dåliga torkegenskaperna en fördel när värmen steg upp mot 40 grader och vi dränkte hatten i vatten för att hålla huvudet svalare.

 

Occa oceanhatt

Kraftig hatt som står pall mot tuff användning. Mjuk manchester absorberar fukt från pannan, ventilationsnät i lysorange plus öljetter ger extra ventilation. Brättet har grön undersida. Hakband med reglagestropp. Flythjälp i toppen. Färger är khaki, marinblå, röd och grön.

Pris: 448 kronor inklusive Postens avgifter.

+ Snygg.

+ Gediget sydd.

+ Mörk undersida på brättet.

– Torkar mycket långsamt.

Betyg: ★★★★

 

tilleyTilley, T3

Tilleyhatten från Kanada är en hattkändis, åtminstone i utlandet. Halvstorlekarna gör att hatten sitter lite löst, vilket är skönt när det är varmt. Den krymper inte och är impregnerad mot regn. Hatten har livstidsgaranti mot utslitning och finns i vitt, khaki, marinblått och oliv.

Pris: 899 kronor.

+ Skön i varmt väder.

+ Behåller formen bra.

+ Lönnficka (för en bunt sedlar).

– Högt pris.

Betyg: ★★★

 

north-faceNorth Face convertible mullet hat

Syntetmaterial (100 procent nylon) och genomtänkt design som skyddar ansikte och nacke. Nackduken sitter med kardborre och är lätt borttagbar. Stor skärm och ställbar storlek genom gummiband. Ett band med klämma sätts fast i kläderna och hindrar den från att blåsa bort. Finns i färgerna khaki och svart.

Pris: 199 kronor.

+ Perfekt under regnställets huva.

+ Bra utformad.

+ Torkar fort.

– Inte så snygg (smaken är ju olika förstås).

Betyg: ★★

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *