Funderingar runt peterbom och beslag

Home » Projekt » Fingalprojektet » Funderingar runt peterbom och beslag

By micke on November 16, 2012. 1 Comment

Lösning på peterbom på Bayrider 20.

Just nu är det en del funderingar på ett bra beslag för en indragbar klyvarbom som också ska vara ett fäste för fockstaget.

Peket/klyvarbommen planeras att sticka ut ungefär en meter framför fören och kommer att ha åtminstone waterstag för att inte den ska böjas uppåt när klyvarfallet sträcks (klyvaren sitter på rulle och har en vridstyv lina i förliket och utgör sitt eget stag).

Det är också dags att börja fundera på peterbommen och dess infästning. På mässan i Southampton såg jag en kul lösning, som helt säkert inte är ny.

Lilla varvet Swallow boats i Wales gör traditionsliknande båtar i både plast, trä och komposit. Bayrider 20 är en sexmeters dagseglar med bland annat vattenbarlast och fällköl/-roder. De har en liten annorlunda lösning på den självslående focken med sin lilla balanserade bom. Inte vanlig på större båtar, däremot på modellsegelbåtar. Jag vet inte hur man ska tyda det?

Om man tittar noga (klicka på bilden så blir den större) finns det en liten gummikloss/dörrstoppare i bakkant av bommen som gör att den inte slår sönder plasten i däcksluckan. En intressant lösning som kanske kan bli intressant att titta närmare på.

One Response to Funderingar runt peterbom och beslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *