För gamla att långsegla?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » För gamla att långsegla?

By micke on September 4, 2001. 3 Comments

skrivmaskin_emailFråga: Jag och min fru har båda fyllt 60 och för några år sedan lyckades jag “lura” min fru att ta en 14-dagars tripp i Karibiska havet med ett svenskt par som hade över 10 års vana i Karibien.

1995 hade både jag och frugan bestämt oss att “Give it a try” och det gjorde vi. Utan att kunna, veta, eller ens försöka stod vi inte emot bättre förstånd: Vi köpte en segelbåt!

Hur det gick? Vi har den kvar men det blev inga seglatser som vi hoppats p.g.a. jag har ett resande jobb och det tar den mesta tiden. Men vi har fortfarande Karibiska havet i färskt minne och ibland är min fru mer ivrig än jag. Vi är antagligen för gamla att ge oss ut på något vi inte känner till, men å andra sidan om vi inte gör det hur skall vi då bli att känna till detta? Vår båt, Najad 343 1982, är en rejäl båt och ganska snäll mot 2 gamlingar så vi håller på att utrusta pö-om-pö tills den dagen snart är kommen då vi kan hålla på med båten och leva med den på ett annat sätt än nu. Vi har 3 gifta söner och dom tycker (säger) vi skall göra det vi känner för men samtidigt känns det som dom tycker vi borde sitta på hemmet och läsa Aftonbladet istället. Två gamla landkrabbor som inte vill bli äldre utan att ha prövat på.

Är vi utan sunda vätskor och bör vi få övervakare?

Ove

Svar: Du verkar ha en hel del känslor kring ålder! Det finns ett oräkneligt antal människor över 60 som är ute och långseglar, ålder i sig är absolut inget hinder. Självklart kan du och din fru gå på seglarkurser i Sverige, jag har aldrig hört att det är en övre åldersgräns på dessa. Jag tror att det handlar mycket om egna föreställningar och vad man tror att andra tänker. Om det bara är tankar
kring ålder som stoppar dig, så tycker jag att du ska lägga dem åt sidan!

Milo

Svar 2: Känner man sig för gammal är man det, å andra sidan är det oerhört många över 60 som är ute och seglar utan större problem. Har man lite erfarenhet av segling skall man prova att göra längre seglingar i Östersjön, åtminstone ett par dygn i sträck, gärna nonstop till Helsingfors eller Bornholm från Stockholm. Tycker man att det fungerar är det inte mycket annorlunda att segla längre, förutom att man stöter på tidvatten framförallt i Nordsjön och på Atlantkusten. Lycka till!

Lennart

3 Responses to För gamla att långsegla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *