Fler idéer till överbyggnad

Home » Projekt » Fingalprojektet » Fler idéer till överbyggnad

By micke on January 20, 2012. No Comments

Tidningens redaktör Micke Westin håller på att fundera över nykonstruktionen till den gamla Fingal från 1965 ska kunna göras så vacker som möjligt. Ursprungliga tanken är att mycket av det nya ska spegla hur små segelbåtar såg ut för 80-100 år sedan med lackat trä, gaffelrigg och runda mässingsventiler. Men kan man tänka sig att gå lite längre?!

Vackra och harmoniska former kan man skapa genom traditionella linjer, men kanske kan man trots det använda lite mer moderna (och miljövänliga) material eftersom mycket har hänt de senaste hundra åren. Kanske kan man ta det hela ett steg längre? Research på internet ger många nya tankar och idéer. Alternativa lösningar ska självklart undersökas, även om jag tror att en litet mer försiktig väg kommer att väljas till slut …

I en notis i engelska båttidningen Classic Boats hittade jag en liten tiometersbåt med traditionella linjer ovanför vattnet, men extremt modern under vattenlinjen. Båten går under namnet Smack 20:10, vilket är ett ganska roligt namn på en båt-

Det som fascinerade mest var överbyggnaden, som med sin traditionella form hade sidor som nästan helt bestod av tonade lexanskivor som fönster. En trend vi kunnat se på båtmässorna de senaste åren är att allt större partier av både överbyggnader, men också i friborden kan bestå av fönster. Bättre limmer har gjort att strukturen inte försvagas som det gjorde tidigare. Speciellt motorbåtar och katamaraner som sällan har sina fribord under vattenytan har gått längst med detta.

Guy Whitehouse har ritat och Moreton Boats i Cowes på Isle of Wight ska bygga – dock verkar inte någon ha blivit byggd ännu. Materialet är trä och måtten är 10 meters längd, med 9,7 meter i vattenlinjen, 3,25 meters bredd och 4,5 tons vikt. Segelytan är 62 m2.

Skulle man kunna ersätta sidorna i överbyggnaden med mörktonade fönster (ventiler är det ju inte!). Naturligtvis skulle man få ha ordentliga gardiner för natten i gästhamnen, men det är bara en lite nackdel.

Kommentera gärna dessa idéer här nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *