En optimal flytväst för Atlanten

Home » Aktuellt » En optimal flytväst för Atlanten

By micke on October 23, 2016. No Comments

arc_lifevestsEn flytväst som ska användas i sammanhang som ARC eller Atlantic Odyssey ska ha grenband, sprayhood, nödljus och en minsta beräknad bärkraft på 150N (enligt EN ISO 12402-3) — det betyder en uppblåsbar flytväst.

Det finns större västar (tex 275N) men även om dessa ger ett bättre flytläge så gör de att det blir svårt att klättra upp på en badstege eller komma upp i en livflotte och rekommenderas därför inte. Västen ska ha grenband, sprayhood, ljus och dessutom en livlina med tre krokar. Ett återladdningskit ska finnas ombord till varje flytväst.

Jag har hittat ett par västar på marknaden godkända för Atlantöverfarten med ARC/Atlantic Odyssey. Den ena från svenska Baltic och den andra från brittiska Spinlock.

Baltic Legend SLA är utrustad med automatisk uppblåsningsmekanism och integrerad säkerhetssele, sprayhood och livvästljus och har invändiga remmar för fäste av AIS eller PLB sändare. En storlek som kan anpassas för personer mellan 40-150 kg, finns i röd eller svart färg. Plats finns för en PLB eller AIS-sändare innanför överdraget. Pris cirka 1800 kronor. Till det tillkommer 650 kr elastisk säkerhetslina (3-kroks) och 495 kr för ett återladdningskit. På nätet kan du normalt hitta lite lägre priser än dessa rekommenderade priser.

Spinlock 5D Deckvest har ungefär samma specifikationer, med tilläggen att det är 170 N bärkraft och att det finns två belysningssystem, med en 23 centimeter lång antenn med en led-lampa i toppen som sprider ljus åt alla håll plus att den har en funktion, kallad ”Lume-on” som också lyser upp inifrån västen vilket gör att hela luftblåsan lyser gulaktigt.

Västen är formskuren och kommer i tre storlekar (60-150 cm efter bröstmåttet). Kom ihåg att ibland är det både underställ, fleecetröja och regnställ som ska ha plats under västen. Kniv, sprayhood och dubbla grenband. Finns i blått, vitt och svart.

Pris runt 3500 kr plus 1100 kr säkerhetslina (elastisk och 3 krokar) och 495 kr för ett återladdningskit (UML MK5i), totalt cirka 5100 kronor.

Allt detta går även att beställa på postorder från England till en tredjedel lägre pris (ca 3400 kr), men även i Sverige går detta kit att hitta för mindre än de rekommenderade priserna (drygt 4300 kr hos till exempel Happy Yachting).

Det går att hitta billigare västar än dessa, men funktionerna och kraven är rimliga och kanske kan det se västen som en livförsäkring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *