Efterlyses: borr till axelhylsan

Home » Projekt » Fingalprojektet » Efterlyses: borr till axelhylsan

By micke on April 7, 2012. 2 Comments

Innerdiameter 23 mm, som ska bli 38 mm

Jag har nu beställt elmotorn men har ett problem att gamla axelhylsan (GRP) genom aktern är 23 mm, men ska vara 38 mm för nya axelröret till OZ-motorn – plasten räcker till även om jag borrar upp och där är jag inte orolig eftersom det bli gott om plast kvar.
Det som ställer till problem är att hylsans hela längd är 500 mm och dessutom klädd med ca 1 mm mässing – att borra hela den sträckan på fri hand kommer inte att gå. Någon möjlighet att fästa ett borrstativ inne i båten tror jag blir svårt eftersom borret är 400 mm långt.
Så den största frågan är hur jag ska kunna borra upp röret utan att förlora exakt inriktning, men tror att man skulle kunna ta en träborr av typen centrumborr och tanken är att man skulle kunna såga loss en liten bit av axeln – eller snarare en bit rundstång i rätt dimension eftersom det nog diffar en millimeter mellan hylsa och axel.
I rundstången sågar man en slits, trär på borret och punktsvetsar fast. Det måste bli helt rakt för att det ska fungera. Borret sätter man sedan i en handhållen maskin och kör från båda hållen och möts i mitten.
En annan lösning (som kommer nu när jag sitter och skriver detta) skulle kunna vara en dragborr som delvis löser problemet med styrningen som måste bli exakt – inget vatten ska kunna läcka in. Klacken svetsas fast i ett sågar/fräst spår i bakkant på rundstången och är på två nivåer, den första tar det gamla mässingsröret och gör det lättare att hålla den andra skarp för att borra upp plasten, en liknade kommersiell produkt heter upprymmare.
Det måste bli exakt rakt och det klarar jag inte själv – har någon ett förslag till en duktig mekanisk verkstad som skulle kunna göra detta? Eller kanske till och med har en bättre lösning!?

2 Responses to Efterlyses: borr till axelhylsan

  1. Pingback: » Byggblogg: måndag 25 mars Fingalprojektet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *