Efter 555 sjömil till Kanarieholmarna

Home » Aktuellt » Efter 555 sjömil till Kanarieholmarna

By micke on November 21, 2015. 3 Comments

Marina Rubicon2Vi har anlänt till Kanarieholmarna efter ganska precis fyra och ett halvt dygn från Lagos (Algarve, Portugal) till lyxiga Marina Rubicon på Lanzarotes sydsida.

Det innebär ett dygnsgenomsnitt på knappt 125 M (ungefär 5 knop i medelfart) med till största delen läns, 6-7 m/s och med enstaka ”adderade” vågor på upp mot fyra meter men annars bara runt ett par och alltså ganska behagligt.

Vi klev iland och vi märker genast skillnaden, ibland genom att marken gungar men också att lukt- och synintryck ökar exponentiellt jämfört med det man har att fästa ögonen på ute till havs. I Lanzarotes fall luktade det också starkt av reningsverk (ja, eller produkterna som man ska rena rättare sagt …).

Här är det äntligen högsommarvärme med runt 26 grader i solen, på nätterna bara 20. Vi konstaterar att temperaturen egentligen räcker och att leta ännu mer värme i Karibien kanske är onödigt?

Ombord har vi också haft Hubbe (egentligen Carl) som extra gast för att fördela nattvakterna lite bättre och få lite mer sömn. En säkerhetsåtgärd eftersom en utvilad besättning alltid tar säkrare beslut än en uttröttad …

I morgon går starten på ARC från Las Palmas och sedan finns det gott om utrymme i hamnen och vi planerar att vara där i cirka en månad för att fixa klart allting som vi ännu inte hunnit med (som tillexempel toalettrenovering, installera vattentankar, skruva fast mantågsstöttefötter, sy ett soltak, måtta för skåpluckelås, och så vidare och så vidare).

L8 åker till Sverige och hämtar reservdelar, det är enklare och faktiskt ofta billigare att beställa och hämta själv i stället för att fastna i den deprimerande spiralen att vänta på att de ska skickas, komma genom tullen och faktiskt komma hela vägen fram. Och tyvärr är just Kanarieholmarna inte ett av de mest effektiva att få båtdelar skickat till sig.

Marina Rubicon är lite grand som Disneyland, allt är enhetligt i arkitektur och färger. Hotell, butiker och alla restauranger och barer, inklusive pool och matvaruaffär gör att man inte behöver lämna området – varför man nu skulle vilja det, det är ungefär detsamma utanför eftersom allt är skapat för turister från England, Irland och Norge/Sverige.

Runt hörnet ligger ett par stränder, det är 23 grader varmt i vattnet och tyskarna solar utan några badbyxor. Men vi har mycket att göra ändå och dagarna går – den planerade utflykten till resten av ön har inte ens blivit av ännu! Första natten ligger man gratis i marinan vilket ju är mycket trevligt och egentligen trivs vi nog ganska bra här och någon båt har bestämt sig för att stanna över vintern snarare än att fortsätta till Karibien.

Vi fortsätter mot Las Palmas (LP) på Gran Canaria (GC) på onsdag i lagom mycket medvind (enligt prognos på Windity) och över natten för att komma fram lagom till hamnkontoret öppnar.

Idag fyller L8 (typ) 25 år – Hurra hurra hurra!

Dagens långseglartips: Vi upptäckte att franska båttillbehörskedjan ”Accastillage Diffusion” finns här på Lanzarote, men priserna är desamma som i Frankrike trots att öarna inte har moms (”Taxfritt”) men komplicerad tullhantering och killen i båttillbehörsbutiken rekommenderade inte att vi skulle beställa något. Men lagerhållningen är minimal och troligen måste just det du behöver beställas och tar 4-5 dagar med flygfrakt,men normalt flera veckor innan det är framme.

3 Responses to Efter 555 sjömil till Kanarieholmarna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *