Dataroaming med mobilen

Home » Förberedelser » Dataroaming med mobilen

By micke on October 7, 2015. No Comments

CommunicationSå länge man är nära Europas kuster går det att hyggligt hålla kontakten med sin vanliga mobiltelefon.

Numera har man genom EU-lagar begränsat möjligheten för telebolagen att ta ut vilka avgifter de vill för roaming. I stället finns det ett tak på 2,10 kronor per minut att ringa ut (tex hem till Sverige eller till ett lokalt nummer).

Det kostar 55 öre i minuten om någon ringer upp dig och att för dig att skicka ett SMS kostar 65 öre (ta emot är gratis). Om du seglar långt kan det vara bra att Eurotaxan också gäller de så kallade franska utomeuropeiska departementen, det vill säga Guadeloupe, Martinique, Franska Guyana och Réunion, samt Azorerna, Madeira och Kanarieöarna.

När det gäller data roaming så kostar det 2,20 kr per MB, och då ska man veta att bara titta på Aftonbladets första sida är det en fråga om ett par megabyte och tittar man på tv går det fort. Att ladda ner mejl och kolla några förinställda vädersajter (favoriter här i Engelska kanalen är windfinder.com och undersidan Superforecast). Operatörerna är skyldiga att automatiskt tillämpa en spärr för datatrafik som slår till när man når en gräns på 50 euro exklusive moms.

Ett alternativ är att köpa ett kontantkort för surf här i Frankrike. Vi har inte hunnit kolla kostnaden och saknar erfarenheter av detta (dela gärna dina lärdomar!). Men ett alternativ så länge har varit att köpa ett särskilt ”Surf utomlands” från Tele2 som kostar 199 kronor för 750 MB som kan användas inom EU och i 30 dagar – enkelt och har gjort att vi hittills klarat väder och kolla vilka som mejlat. Troligen hinner vi ur Frankrike innan det är slut.

När det gäller satellit-telefoni, så verkar Iridium Go vara en möjlighet. Kostar cirka 800 US dollar och då går det att lägga till ett abonnemang som ger tal, data och kanske till och med weather rotting (windpredict.com). Mer om detta kommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *