Byggblogg: söndag 6 maj

Home » Projekt » Fingalprojektet » Byggblogg: söndag 6 maj

By micke on May 6, 2012. No Comments

Grundfärgen är äntligen på.

I går lördag var det öppet hus igen. Tyvärr verkar det som byggnationen av restauranghuset precis ska börja och byggarna hade spärrat av huvudingången från Beckholmsvägen och att man istället är tvungen att komma in bakvägen vid Grönan. Vilket en hel del trots allt gjort – vi kommer att prova igen med ett sista öppet hus lördagen den 16 juni.

Helgens stora jobb blev att lägga grundfärg på skrovet – egentligen är det inte “färg” i dess rätta mening, utan lösningsmedelsbaserad svartfärgad epoxi som stryks på i tjocka lager. Två lager med 60-70 my skulle det vara.

Jag kommer lägga på ett tredje lager på ytterligare spackel innan finslipningen med 240-papper ska göra ytan slät nog att lägga den riktiga färgen i tre lager. Den målningen sker nog inte förrän vi är klar med det mesta andra.

Färgsystemet kommer från holländska De IJssel, vars tvåkompfärg Double Coat ger ett bra resultat även om man använder roller. Jag har använt färgen förut och var då nöjd med resultatet för att tro att det ska fungera bra på Fingal också. Däremot ligger ett bra slutresultat i bra förarbete, och jag skulle lätt kunna lägga ytterligare en eller två veckor på spackla och slipa, vilket jag inte kommer att göra. I stället kommer friborden att förbli lite ojämna – de var de helt säkert redan när båten lämnade varvet i Gränna 1965 …

Samlad arbetstid: cirka 400 timmar.

Samlad kostnad: runt 182 270 kronor, när motorn nu är betald men dock inte hämtad i Göteborg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *