Byggblogg: Måndag 8 april

Home » Projekt » Fingalprojektet » Byggblogg: Måndag 8 april

By micke on April 9, 2013. No Comments

Peket testat på plats

Peket testat på plats

På måndags-morgonen hade jag bokat tid med Jonas, en av Linjons snickare, att tillverka två stycken peken.

Varför två stycken? Jo det brukar vara peke/klyvarbom och toppmaster som går först när man seglar hårt. Och utan att planera att segla hårt, så inser jag att kostnaden att ta fram en reservdel redan från början kommer vara en bråkdel av vad det skulle kosta om/när peket verkligen måste bytas mitt under en segling.

På två och en halv timme gjordes de två pekena, med redan i fredags limmades fyra bitar kärnfuru ihop med epoxi till två ämnen, 11 x 6,5 cm. Sedan var det en fråga att bearbeta ämnena med bandsåg, hyvel, slip, fräs och slutligen en del handjobb med stämjärn och bandslip innan jag kunde testa på båten med ett mycket tillfredställande resultat.

Sista putsningen med handverktyg

Sista putsningen med handverktyg

Total längd är 180 cm med en meter framför båten. Den ska gå att dra in när det är trångt eller för att slippa ha ett peke som sticker in över bryggan när det är mycket folk. Klyvaren ska föras flygande (inget fast förstag) på rulle och stöttat med ett waterstag + justerbar vantskruv ska det nog fungera bra.

Nu återstår epoxibehandling och sedan några lager med UV-skyddande tvåkomlack med lite bets för att passa ihop med de betsade trämasterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *