Byggblogg: Måndag 1 april

Home » Projekt » Fingalprojektet » Byggblogg: Måndag 1 april

By micke on April 2, 2013. 4 Comments

På det nya skottet ska elmotorn monteras.

På det nya skottet ska elmotorn monteras.

Nu när jag lyckats borra upp en halvmeter plast i akterspegeln är det äntligen dags att börja montera motorn.

Elmotorspecialisten Anders Jangö var på besök på annandag påsk och gav lite råd om installationen. Vi konstaterade att alla delar inte var levererade.

Jag hade hoppats “torr” montera delarna med hjälp av Anders för att se hur de skulle få plats – jag hoppas att det lilla skottet ska ge tillräckligt med utrymme för alla elektronikdelar (styrelektronik, laddningregulator, landström, etc). När jag bytte dieselmotor i Roobarb så var det placering av all utrustning som jag tyckte tog oproportionerligt långt tid i projektet.

De bör kunna sitta ganska skyddat där under sittbrunnen, speciellt som jag inte har några luckor uppåt. Det är också två stora 12-volts batteriladdare, men jag hoppas att de kan få plats på baksidan av skottet och vara helt ur vägen.

14 kg elmotor, klar att installera. Foto: JanG

14 kg elmotor, klar att installera. Foto: JanG

Själva motorn monteras gärna på en vertikal yta eftersom den ska bli lättare att justera enligt rekommendationen. Det skott jag sågat måste dock vinklas runt 5 grader för att bli vinkelrät mot axelröret (i nyborrade hålet) som måste passera roderaxeln och därmed sitter lite snett.

Nästa steg är att laminera fast skottet efter att ha testmonterat några av grejorna som faktiskt var med. Eller så kommer kompletteringen kanske snart …

4 Responses to Byggblogg: Måndag 1 april

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *