Byggblogg: fredag 17 februari

Home » Projekt » Fingalprojektet » Byggblogg: fredag 17 februari

By micke on February 19, 2012. No Comments

Ett par veckor efter att båten kommit in i värmen på Nya Djurgårdsvarvet och jag har påbörjat rivning genom att ta bort pentry och däcksutrustning är nu dags att sätta sågen i båten för första gången.

Möte på fredagen med båtsnickaren Mattias Malmros och vi diskuterade de delar där han ska hjälpa mig, framförallt är det överbyggnaden och möjligen också riggen.

I väntan på Mattias dammsög jag upp det värsta från rivningsperioden och när jag stod på däck och studerade överbyggnadens form kom jag att fundera på om tanken med att flytta främre låga delen av överbyggnaden var rätt tänkt.

Bakgrunden är att jag har funnit två alternativ. Det första att bygga en helt ny överbyggnad i trä från början är inte övergiven, men för att spara tid och pengar funderade jag på att använda den låga främre delen av överbyggnaden som stark struktur till en överbyggnad. Sidorna på den skulle sedan kläs med svensk alm, som liknar regnskogsträ men som är ett miljöriktigt val i detta projekt som ska undersöka om även en vanlig båtägare kan göra lite skillnad.

Den första idén skulle medföra att jag skulle behöva såga överbyggnaden i flera delar, flytta dem akteröver bakom huvudskottet och sedan plasta ihop dessa. Men när jag stod där på däck slog det mig att strukturen skulle vara svår att få att passa och att jag istället skulle behålla nuvarande överbyggnadens och i stället göra ett nytt tak. Då skulle nuvarande taksektionen från den låga delen behållas och ge stadga till överbyggnaden och utgöra en bas att bygga vidare på.

Men för dagens projekt började jag med att såga bort överbyggnaden framför huvudskottet – den skulle bort hur som helst. Men med tigersågen lämnade jag en fals på 10 cm som jag tänkte skulle hjälpa till att staga upp däcket tills jag var redo att börja plasta.

Jag hittade ett kort metallsågblad till tigersågen, och eftersom plasten bara är en halvcentimeter tjock började jag med det tills jag både lyckades kröka det men kunde såga en stund till. Men sedan knäckte jag det i en rundning och jag fick använda ett träblad i stället bladet blev varm och färgen på det började ryka. Det visade sig också finnas aluminiumförstärkningar i däck, men det gick att såga de med.

Området över huvudskottet som också utgör stödbalk till masten, trodde jag skulle innehålla en plywoodskiva, men visade sig vara 10 lager extra med glasfibermatta och polyester. Så det blir nog till att slipa ner detta område i höjd med resten av taket.

Tid: ca 4,25 h

Ackumulerad tid: 46,75

Ackumulerade kostnader: 24 721 kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *