Bunkring: Vad ska man köpa med sig?

Home » Aktuellt » Bunkring: Vad ska man köpa med sig?

By micke on October 16, 2015. No Comments

kalles-kaviarNär man seglar söderut så behöver man bunkra. Men vad är är bäst att bunkra till bäst pris och var? Vad finns bara i Sverige. Vad bör man köpa med sig när man Tyskland, Holland, England eller Frankrike?

När vi lämnade Sverige funderade vi en del på vad som inte skulle gå att få tag på senare. Vi köpte med oss drickchoklad, saft, Torky (hushållspapper), ostbågar, Johnnys senap, gulaschsoppa på burk och liknande. Men struntade i kaviar, hårdbröd, skorpor och annat vi tror går få tag på hos IKEA när vi kommer söderut eller som brukar finnas överallt i alla fall.

Ett annat exempel: Diesel är skattefri på Kanalöarna. Hos Boatworks+ i St Peter Port på Guernsey kostar röd diesel 66 pence per liter (ca 8,25 kr/l) och självklart vill man fylla på så mycket det finns plats för. De säljer också 20 liters dunkar i tillbehörsbutiken för 200 kr och som verkar vara i hygglig plastkvalitet. Dunkarna fyller man samtidigt som man tankar båten.

Även Helgoland har skattefri diesel, men jag har inte aktuellt pris. Rostfri skruv och bult köper man med sig från Biltema eller Clas Ohlson för att ha om/när det behövs.

Mer mat och dryck
Vi köpte också femlitersdunkar med dricksvatten i Sverige – för 7,5 kr/litern! Det sägs att vattnet i flaska sedan är nån krona billigare per liter på Porto Santo än på Kanarieöarna (där Las Palmas inte heller har så gott vatten ur kranarna).

I Frankrike är naturligtvis franska viner billigare (och dom har börjat med lådvin!). I Holland, Belgien och Frankrike säljer de smakrika belgiska Trappist-öl, sedan blir det blaskiga ljusa sorter längre söderut.

Vi köpte flera påsar torrjäst och kardemumma, en krydda som vi tidigare haft svårt att hitta utomlands. Kanske skulle man också köpa färdiga glöggkryddor om man inte vill göra egna.

Vad mer ska man köpa på vägen? Vi skulle verkligen uppskatta dina tips!

5 tips om vad som bäst köps i Sverige (att uppdatera)
1. Båttillbehör/reservdelar är bra mycket enklare att ha med sig från början.
2. Rekorderligt toa- och hushållspapper (Torky)
3. Dryckbaser som drickchoklad (Ögonblink?), saft …
4. Julrelaterade kryddor och tillbehör; glöggkryddor, etc
5. Unika produkter, som surströmming, som heller inte får fraktas på flyg.

PS. En uppföljare om vad man kan vänta med att köpa tills man är i Västindien kommer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *