Boken om Lunkentuss

Home » Veta mer » Andras böcker » Boken om Lunkentuss

By micke on February 26, 2015. No Comments

lunkentuss_bokGunnar Dahlgren och Dag Ekholm seglade 1962-1965 runt jorden med den gamla upprustade sjövärnsbåten Lunkentuss. Gunnar skrev en bok om seglingen som kom ut 1967 – en bok jag länge velat läsa.

För några år sedan kom den i ny upplaga, nu utökad med över 100 sidor extramaterial som loggboksanteckningar och brev hem.

Förord och efterskrift är skrivna av Bengt Jörnstedt, som engagerat sig i att rädda Lunkentuss från att ruttna bort på ett varv på Ekerö.

Boken återutgavs i samband med 50-årsjubileet 2012 av att Gunnar och Dag gav sig iväg från Sundsvall och återkom tre år senare som lokalhjältar.

Det som slår en när man läser boken är hur litet en långseglare fick klara sig med för femtio år sedan – en sextant, några sjökort, en fotogenspis och -lanternor.

Var det molnigt kunde det dröja flera dagar innan man återigen kunde bestämma exakt position med hjälp av solens höjd och en sekundexakt kronometer. Så länge förlitade man sig på död räkning, det vill säga en uppskattad position beräknad från kurs och fart.

Även sjökorten var betydligt mindre utvecklade för 50 år sedan. Men trots att det varken fanns GPS, gribf ler eller satellittelefon verkade det gå ganska bra ändå. Det är fascinerande läsning, här skildras en av de allra första svenska jorden-runtseglingarna med fritidsbåt. Och jag är glad att tekniken gjort att det blivit både säkrare och enklare numera att segla på haven.

Lunkentuss tycks vara räddad för framtiden och Sundsvall har fått en ny sevärdhet.

Bortom den västra horisonten – Lunkentuss klassiska världsomsegling
Pris: 290 kronor. ISBN: 978-91-633-9809-4.

Mer info: www.lunkentuss.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *