Är din båt över 12 x 4 meter (och du svensk medborgare) så ska den registreras i Transportstyrelsens fritidsbåtsregister, som sedan ett par år är ganska dyrt, minst 9 000 kronor.
En mindre båt än det väljer troligen Kryssarklubbens (samma som SBU/Seglarförbundets) Internationella certifikat ”gula kortet” som har allt som behövs (utom möjligen en översättning till spanska). Kostar 450 kronor och ska förnyas vart annat år (200 kronor). Du får också ett registreringsnummer, typ “SXK7522” som kan underlätta i ganska många länder – placera det med självhäftande siffror nära fören och gör några lokala byråkrater glada …
Även Oceanseglarklubben (hela webbplatsen låst från oktober 2014) och Jordenruntseglarklubben erbjuder liknande service, men lite billigare; 150 kronor och behöver inte förnyas.
Nackdelen med alla dessa certifikat är att de inte är ägarbevis, vilket kan vara bra att ha. Finns att köpa, dyrt, hos Transportstyrelsen. Men skriv en egen på engelska och be ordförande i din båtklubb skriva under och sätta en stämpel – dessa bevis kan se ut på så många olika sätt att man inte kan säga att något är ”fel”.
Det går att registrera din båt i annat land, detta görs vanligen för att undvika uppmärksamhet från Skattemyndigheterna. Vanligen registreras en större båt i Storbritannien, brittiska kanalöarna eller någon av de tidigare engelska besittningarna i Västindien. Kallas ibland för att “utflaggning” eller att ha “bekvämlighetsflagg”.