Autopilot-vindroder combo

Home » Praktiskt » Autopilot-vindroder combo

By micke on December 1, 2014. No Comments

autopilot_windvaneI en väldigt kort och tyvärr inte helt uttömmande artikel från en läsare till amerikanska båttidningen Cruising World kommer ett tips om att koppla ihop autopilot och vindroder.

Varför vill man koppla ihop dem? Främst för att servopendel-vindroder använder en större kraft med mindre ansträngning – normalt en vindflöjel – för att hålla båten på kurs. Med en liten autopilot kan man ersätta vindflöjeln och ändå få stor kraft men liten strömåtgång.

Autopilotens axel förlängs med en bit el-rör (VP-rör) verkar det som. En sprint sitter vid axelns ändå så att den ska fort att komma åt och dra ut om det behövs. En bit “G10” (som är glasfiber/epoxi skiva) sätts där flöjeln sitter och kopplad till VP-röret.

panheadscrewEn “Pan head screw” är en helt enkelt en rundkullrig (maskin)skruv. Hur själva kopplingen ser ut framgår inte. Möjligen är bara ett hål borrat i VP-röret och skruven sticker in och det stora huvudet gör att det hålls kvar …

Jag skulle gärna experimentera med detta för de dagar då vinden inte räcker till att hålla vindrodret effektivt, och vill gärna höra från er som redan har testat. Jag uppdaterar gärna denna artikel när mer information framkommer.

En annan länk till information: Hydrovane-specifik koppling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *