Att segla till Skottland

Home » Äventyr » Att segla till Skottland

By micke on June 13, 2015. 1 Comment

Skottland_TobermoryAtt segla till Skottland – an­kardrammens fädernesland – är ett perfekt mål för en lite längre seglingssemester för äventyrslystna svenskar. Det är bara cirka 440 M från Göteborg till Pe­terhead i Skottland, vilket tar unge­fär tre dagar att segla. Från Norska sydkusten är det ännu närmare.

Att långsegla hit har ökat starkt i popularitet de senaste åren – och det är helt befogat eftersom Skottland är nära men ändå exotiskt.

Väl på plats bland de Inre He­briderna på Skottlands västkust, ligger destillerierna tätt. Just ordet dram är det man kallar en whisky i Skottland; uttrycket ”a wee dram” betyder ungefär ’en liten jäkel’ och är något som de gästfria skottarna gärna bjuder på.

Ankardrammseskader

En anledning att segla till Skottland kan vara för att delta i Malts Cruise som anordnas när vädret är som allra bäst, det vill säga de två sista veckorna i juli. Jag seglade för några år sedan med den här löst sammanhållna eskader­seglingen i några dagar och hade väldigt trevligt och vill gärna göra det snart igen.

Deltagarantalet är begränsat till runt 100 båtar och det brukar vara fullbokat redan i slutet av april. Med tre till fem personer ombord på varje båt, blir det många nya människor att umgås med när det dras ihop till celidih (skotsk fest) på de olika destillerierna som utgör etappmålen.

Med start i Oban med säckpipe­blåsare på ledarbåten går man först norrut, runt Ardnamurchan Point, till ön Isle of Skye och Loch Harport där Taliskers destilleri ligger, för att sedan ta sig söderöver igen ner till whiskyön framför andra; Islay där man ligger i viken utanför Lagavu­lins destilleri. Det blir totalt runt 200 M på två veckor.

Haggis, kiltar och säckpipor

Skottland är förutom whisky, också känt för säckpipor, kiltar och sin haggis (skotsk pölsa) som ska intas med potatis- och rotmos. Landet är bergigt och vägarna smala och slingrande med får som betar nästan överallt där det finns lite gräs. Skott­land har också gott om golfbanor, för den som vill ta med sig klub­borna i båten.

Skottland är även känt för att man kan uppleva alla vädertyper (och ibland till och med årstider) under samma dag. Från strålande solsken till isande regn inom en halvtimme.

När man seglar i dessa vatten är man nära naturen och djurlivet, i vattnet är det gott om tumlare, valar och sälar. Det är långt mellan byarna och det är lätt att hitta en egen ankarvik, bara man kommer ihåg att kolla det finns tillräckligt med vatten kvar under kölen när det blir lågvatten. I början kan det vara skönt att utnyttja gästhamnarnas flytbryggor som gör att man slip­per tänka på vad som händer när tidvattnet går ut …

Till slut

Att köra båt och alkohol hör självfallet inte ihop – men traditionen att smutta på en ankardram när man förtöjt, satt upp kapellet, grillat kotletterna, diskat och lagt barnen är ett behagligt sätt att runda av en dag på en ännu solvarm klippa i någon av våra skärgårdar. Eller på plats i Skottland …

Läs mer om whisky och ett ankardramstest.

One Response to Att segla till Skottland

  1. Pingback: Skottland och whisky | Drömresan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *