Att få bort kontaktlim

Home » Projekt » Fingalprojektet » Att få bort kontaktlim

By micke on June 17, 2012. 9 Comments

Vi delade in provbiten i fält för att testa olika metoder

Gammalt kontaktlim kan vara riktigt svårt att få bort. Den förblir gummiartad och liksom biter sig fast även vid kraftig behandling.

Fingal hade plastmattor limmade på samtliga av skrovets synliga innerytor inklusive taket. Det var bara i stickkojen där man monterat teakribbor i stället – dessa gick enkelt att skruva ner medan det gamla kontaktlimmet från början av 1970-talet nästan var omöjligt att få bort (blogg från 21 mars).

Vi har provat såväl roterande nylonborste som sliprondeller. Kontaktlimmet blir mjukt och fastnar igen en bit bort. Då är det bara att börja om igen.

Remover Plus under test

Någon tipsade om att kontaktlim kan lösas upp av kontaktlim, men det verkar vara en mindre miljövänlig väg.

Anders Bolmstedt hörde av sig om en mer miljöanpassad produkt Paint & Glue Remover som baserade sig på vegetabiliska oljor som ska lösa upp kontaktlim, Sikaflex och silikon och som luktar väldigt lite, vilket gör att man slipper använda andningsskydd.

Tyvärr fungerade produkterna, som finns i olika styrkor, dåligt på Fingals kontaktlim. Efter flera prov, där vi efter 72 timmar (där en provruta var täckt av plastfolie) till och med hade lyckats lösa upp polyestern i rutan – men som i Povel Ramels melodi om kokosnöten, satt fortfarande kontaktlimmet fast!
Vi lyckades skrapa av en hel del, men fortfarande var provbiten inte ren. En upprepad behandling kan möjligen lösa detta och ska testas.

Bättre resultat fick vi med vinkelslipen med en polertrissa som liknade bitar av scotchbritesvamp fastsatt på den roterande skivan. Nackdelen var fortfarande att limmet satte sig fast igen tio centimeter bort. Fördelen var att ytan var helt oskadad och helt ren.

Rengöringsrondell 79 kronor på Clas Ohlson

Med en rengöringsrondell till vinkelslipen lyckades vi lite bättre – det gick snabbare än med “scotchbrite”-rondellen men skadade plastytan en hel del. Det stora problemet med rondeller är slipdamm och till vinkelslipen går inte någon grovdammsugare att koppla. Här krävs ett ansiktskydd och helst också heltäckande overall och glasögon.

Jag efterlyser fler erfarenheter från att ta bort kontaktlim på ett miljövänligt sätt. Hittills verkar det som om mekanisk bearbetning är det enda sättet …

En artikel om resultaten kommer i På Kryss i början av augusti.

 

9 Responses to Att få bort kontaktlim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *