Om du har en VHF och tänker använda den på kanalerna i Europa (ej Kielkanalen), behöver du programmera in ett ATIS-nummer, som kan fås gratis från Post och Telestyrelsen (PTS).
De 17 länder i Europa som har inre vattenvägar tog ett gemensamt beslut (ej Sverige, men reglerna gäller för svenska båtar i europa) som förkortat heter RAINWAT redan 2000 som gäller kommunikationen på de inre vattenvägarna. Beslutet gäller från februari 2009 även alla fritidsbåtar över sju meter som kommer in på de inre vattenvägarna i Europa.
Men det kräver att din VHF i så fall måste ha en ATIS-funktion, vilket inte äldre apparater har. Däremot framgår det inte om du får använda en VHF-apparat till kontakt om den saknar ATIS.
Har du programmerat in ATIS ska du också ha reglerna; det räcker att ladda ner denna PDF från Rainwat (=regional arrangement on the radiocommunication service for inland waterways)och ha sparad i datorn ombord. Med på resan ska du också ha ditt VHF-certifikat och VHF-tillståndet.
Så här skriver PTS: “Vid färd på Europas kanaler, så kallade Inland Waterways, i bl.a Tyskland, Frankrike, Holland och Polen gäller ett antal lokala bestämmelser som det är viktigt att känna till innan du påbörjar resan.
Det krävs bland annat att du har en VHF-radio med så kallad ATIS-funktion. ATIS är en funktion som efter varje sändningspass skickar en datakod som identifierar avsändaren. Radion behöver därför programmeras med detta ATIS-ID för att det ska fungera.
ATIS-ID skapas genom att du lägger siffran ”9” framför MMSI-numret som du kan få i samband med att du skaffar VHF-tillståndet från PTS. Det krävs inget extra tillstånd eller licens för att använda ATIS utan det vanliga VHF-tillståndet täcker även det. Notera att MMSI alltså inte ändras utan det är ATIS-id som är tio siffror med nio som första siffra medan MMSI fortfarande är nio siffror. Du har alltså två olika identiteter som ska programmeras in i utrustningen och som används i olika sammanhang.”