Sjökortsappar för Västindien

Home » Förberedelser » Sjökortsappar för Västindien

By micke on December 5, 2015. 1 Comment

dump_navionicsAvseglarträffen under fredagskvällen på Sailor’s Bay i Las Palmas diskuterade erfarenheter av digitala sjökort och speciellt för surfplattor, vilket blir allt vanligare ombord på långseglare …

Runt ämnet sjökort hade erfarna ensamseglaren Bjørn Jansen på Amigo 40:an Josephine framgångsrikt använt Navionics app för iPad (595 kr/US$55 med uppdateringar under ett år och som täcker hela Karibien, Mexiko, Florida/Mexikanska bukten, Bermuda, Centralamerika, Galapagos och hela Sydamerika ända ner till Kap Horn). Se också Navionics utmärkta webbapp med gratis sjökort – om/när man har internetuppkoppling.

Fler digitala alternativ

Digitala sjökorten från Imray-Iolaire (även papperskort) har långseglare tidigare menat varit ett bra val med sina rasterkort, men de uppdaterar inte sin app i år och finns alltså bara med sjökort från 2014 (US$ 48) och är förmodligen inte ett bra val. På papper ska de dock vara uppdaterade.

charts_isailorMånga ytterligare alternativ finns, några exempel:

# Ryska iSailor (Transas, 259kr, som täcker hela ökedjan från Puerto Rico till Venezuela)

# Franska och väldigt snygga TimeZero använder rasterkort (MaxSea US$ 50)

# Amerikanska Bluechart Mobile, som förra året hade katastrofalt dåligt uppdaterade svenska sjökort och om samma gäller för resten av världen bör man undvika dem (Garmin, US$ 43 med mycket bra täckning med hela Sydamerika och Söderhavet förutom Karibiska havet inklusive Kuba). Länk: Varning för Garmin

# Amerikanska Marine Navigation (Bist LLC, 259 kr) har inte testats men innehåller sjökort och plotterfunktioner för Windward islands till ett tämligen lågt pris.

# Tyska nv-charts har fått bra omdömen av andra seglare på Internet (Nautische Verlag, €100 Windward islands små täckningsområden!) som dock är både papperskort och digitala kort som används genom deras egen app. Kanske prisvärt för den som vill ha både och …

Från Tidesend.com kan man köpa 33 lagligt kopierade NOAA papperskort för sträckan BVI till Grenada för US$ 196 i 3/4-skala för Windward islands om/när du vill ha en pappersbackup.

dump_doyleGuider
När det gäller guider så hade jag testat att ladda ner Chris Doyles nya 2015-2016 guide över Windward islands: Martinique till Grenada. Appen krånglade tyvärr och gick inte att visa, men det lilla vi såg kunde tyda på att den digitala versionen (Cruising Guide Publications, digitalt format i appen 229 kr) mycket väl kunde vara värd sitt pris.

Det finns naturligtvis många alternativ, men många har några år på nacken och saknar därför färsk information eller är mindre pedagogiskt upplagda – de flesta guider ligger runt 300 kronor stycket och man vill därför bara köpa det man vet funkar. Don Streets guider är dock ett av de alternativ som kanske kan vara värda att investera i? Det verkar dock som Don Street som är över 80 år inte kommer att fortsätta uppdatera sina guiden, men förhoppningsvis tar någon annan över …

Norske Bjørn Jansen tyckte att det var bättre att lägga pengarna på guider än på sjökort. Han menade att det kan räcka med översiktskort, sedan fungerar guiderna för att komma in i vikar och hamnar.

Vi behöver fler kloka synpunkter på valet av både sjökort och guider, gärna från er som seglat några år i Västindien!

One Response to Sjökortsappar för Västindien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *