Som ett litet tankeexperiment så tänkte jag att titta lite på marknaden av vad som finns där ute just nu och som skulle passa för en längre segling. Kanske kan det vara till hjälp för någon som funderar på att köpa båt just nu …
Till att börja med så behöver du överväga vilka behov du har. För denna artikel utgår jag från den vanligaste besättningen med två personer. Det måste vara enkelt att sköta alla delar av seglingen på egen hand — för även när ni är flera ombord är det bra att kunna tex reva storen utan att behöva väcka den andra. Ibland kanske du vill ha gäster, men troligen funkar sofforna i salongen fint. Då stannar inte besöken för länge heller 🙂
Läs mer nedan om andra egenskaper!
Just nu (12 maj 2017) finns det 2224 segelbåtar till salu på Blocket. Pris från 200 kr till 24 miljoner för en Swan 66:a.
På norska Finn finns det just nu 796 segelbåtar (dock måste du importera en norsk båt till Sverige). Yachtworld och andra webbplatser erbjuder också många alternativ men vi begränsar oss till Skandinavien. Inga båtar är besökta och jag vet inget om skicket!
Vancouver 28 (340 kkr, Gotland) är en mycket kapabel långseglare som är ganska okänd i Sverige, men som i England och USA har samma rykte som Hallberg Rassy har här hemma. Ståhöjd och gott om utrymme för två personer. Köpt i England och tagen till Sverige. Jag har själv en 27:a, som i är samma båt men lite annan akter, och det är en mycket bra båt på havet men kanske lite långsam i skärgården. För storleken är den mycket rymlig och dessutom lätt att sköta på en person. Länk till annons.
Colin Archer CA30 (€25k, Esboo/Finland). Ett litet finländskt varv tillverkar plastbåtar inspirerade av Colin Archer — långlölade, spetsgattade och tunga (>7,5 ton med utrustning) så är det sinnesbilden av vad som traditionellt funkat bra under svåra förhållanden.
Nackdelarna är att den är långsammare än en modern fenkölad båt på de flesta bogar och att skrovformen gör att det inte är så mycket utrymme under däck. CA30 tillverkas fortfarande och kostar då från €156 000. Länk till annons.
Overseas 35 (575 kkr, Partille). Overseas 35 skapades i början av 1980-talet som konstruktören Rolf Eliassons egna idéer över den båt han ville ha. Det har byggts åtminstone 21 stycken (varav några exporterades till USA och någon finns i Australien). Detta är skrov 21 (jag har själv skrov 20, som dock inte blev sjösatt förrän 2015) och en av de två skrov som byggdes i Valleviken på Gotland and firman Frisk&Ljung. Kanothäcken gör utrymmet i aktern litet jämfört med en modern båt, men den seglar fantastiskt och har rykte om sig att vara säker på haven. Formen finns kvar på Gotland, men en varvsbyggd Overseas 35 skulle uppskattningsvis kosta runt 2,5-3 miljoner att köpa färdig idag. Länk till annons.
Långedrag 36 (129 kkr, Värmdö, projekt). Stålsegelbåtarna från Rolf Modighs penna gick under namnet Långedrag och har en hel del intressanta lösningar. De allra flesta är hemsvetsade och med egenbyggd inredning vilket gör att genomförandet av bygget skiljer sig vilt från varandra. Rolf själv menade att skrovets kostnad var rätt liten i jämförelse med vad komplett båt kostar och att det bara utgör en tredjedel av byggtiden (där den mesta tiden går åt till småsaker som lister och elsystem och liknande. Därför finns det tyvärr många tappade sugar (gäller även till exempel Bruce Roberts konstruktioner) när det gäller stålbåtar eftersom det tar många år att färdigställa dem och livet hinner ändras.
För detta halvfärdiga skrov kan du nog räkna med 1-2 års jobb på fritiden och möjligen ytterligare 200 000-300 000 kronor för material och utrustning innan båten är färdigställd (motor och rigg ska ingå enligt annonsen, men i övrigt anges inte vad som saknas). Fördelen är att du inte behöver ta hela kostnaden redan från början utan kan ha en ”seglande renovering” och tjäna ihop pengar allt eftersom. Länk till annons.
Fantasi 37 (450 kkr, Vänersborg) Ett (synbarligen) halvfabrikat som byggts 1980 med en lite annorlunda klipperstäv än vad båtarna normalt har. Ketchrigg är lite mer komplicerad, men fungerar bra på haven då segelytan ofta är uppdelad på flera mindre segel. Tung och stabil med sin långa köl är det ingen fartraket men sägs av entusiastiska ägare fungera utmärkt i hårdare vindar och större vågor. Skrovformen till Fantasi 37 är lika andra traditionellt skrov från Orust från tidigt 1980-tal, men aktern är en hel del vackrare än på många andra båtar. Länk till annons.
Skrovet
Det spelar ingen större roll vad du väljer, nästan alla båtar kommer att ta dig ut på haven. Det mesta fungerar. Dock har långkölade båtar blivit mindre vanliga när fenkölade båtar seglar bättre och är snabbare. Det är synd eftersom farten spelar mindre roll på haven. Fördelen är att dessa båtar är svårsålda och du kan hitta prisvärda båtar om du vill köpa. Min egen favorit är delat lateralplan med en halvlång köl och ett stort roder på skädda.
Materialet spelar heller ingen större roll, metall är starkt men plast är vanligast och därför billigast/mest prisvärt.
Undervattenskroppen för gärna ha en lite längre köl, som på Orustbåtarna i slutet av 1980-talet med roder med skeg.
I min värld och budget är det en båt mellan 27 och 37 fot. Större budget ger möjlighet till större båt, eller möjligheten att vara ute flera år …
Riggen
Riggen är för bästa priseffektivitet en traditionell bermudarigg, med en mast och helst med ett kutterstag för en mindre fock. Nu har vi en båt med rullstor, vilket är mycket bekvämt men knappast nödvändigt eller särskilt prisvärt.
Inredning
Inredningen behöver vara praktisk i första hand. Det innebär att den öppna inredningen i många moderna båtar inte platsar riktigt. Men en inredning brukar å andra sidan vara relativt lätt att modifiera, så det behöver inte inte vara en faktor som fäller en begagnad båt.
Motor
Inombordsmotorn är kanske det som skapar mest problem och en nyare motor är alltid skönt om du inte är duktig på att reparera och underhålla.
Utrustning
När det gäller utrustning så har äldre elektronik (> 7 år) inget värde alls. Kolla att eventuell livflotte går att serva utanför Europa. Att byta skotvinschar till selftailing kan kosta 10-15 000 kr/vinsch på en lite större båt.
One Response to 5 båtar för långsegling just nu