Drömmen att segla mot horisonten är stark hos många av oss. Och många som drömmer om att sticka iväg med en egen båt börjar ofta med ställa frågor på olika diskussionsforum – och blir raskt hånade, idiotförklarade eller åtminstone uppskrämda över alla faror man möter och extrema kostnader för all säkerhetsutrustning som man bara måste ha.
Men, du måste inte ha 30 års erfarenhet och en miljon på banken (även om det underlättar). Du kan komma iväg ändå om du bara är tillräckligt motiverad…
1. Lär dig att segla!
En del försöker hoppa över detta steg, vilket är okej om du istället hänger med som besättning hos någon som redan är ute och seglar (efter några veckor ute på havet, kan du sedan förmodligen hoppa direkt till steg 5). Med praktiskt erfarenhet kommer förtroende för dina nya kunskaper.
Men självförtroende är inte allt — du kanske kommer ihåg tidigare i vintras när två dåligt förberedda gråhåriga amerikaner köpte en båt i Norge och sedan blev räddade både en och två gånger i varje land de besökte. Nio gånger på sju månader, och då hade de bara kommit en bråkdel av sin segling …
Gå en seglingskurs; anlita privat lärare eller anmäl dig till någon vuxenseglarskola. Att lära sig segla med liten jolle är bästa sättet att snabbt bli en bättre seglare, en jolle är så känslig att du direkt märker när du gör fel. Kan någon instruktör dessutom tipsa hur du gör rätt, så mycket bättre!
Om Amerikanernas räddningar
Kryssarklubbens seglarskola på Malma Kvarn
Privatlärare Birgitta Silverhielm
Engelsk milebuildning på UKSA Isle of Wight
2. Börja med en liten båt att lära dig på!
Börja inte att spara direkt till en 40-fots långfärdsbåt. Börja med att hyra eller köpa en 23-28 fots båt (eller för all del mindre). Dessa 1970/80-talsbåtar går numera att köpa mycket billigt – det brukar vara båtplats som är problemet. Segla med partner och/eller kompisar så ofta det går. Tycker du att regn eller hård blåst är jobbigt så kanske inte långsegling är något för dig trots allt. Och är din partner inte alls intresserad, så är chansen liten att du kommer iväg (se steg 9) — om du inte är beredd att byta partner förstås eller segla med en kompis och sedan möta din partner på andra sidan för lite mer vanlig seglingssemester …
Hyra båt
Köpa båt Blocket och norska Finn.no
3. Gå några kurser!
Gå en kurs, dels en bra teoretisk kurs som Kustskepparen. Dels så kan du behöva mer praktiskt kunskap. Det går att lösa på olika sätt. Har du redan skaffat bekanta som långseglar, be att få hänga med dem på någon transportsegling mot att du betalar mat och husrum. Eller häng med på någon av alla de kommersiella kurser som finns, det finns i Sverige men är vanligare utomlands och speciellt britterna gillar dessa (och engelska pratar du förmodligen redan).
Nämnden för båtlivsutbildning/kursplan förarintyg
Lifta på oceanerna
4. Gör en testlångsegling!
Många missar detta steg i utvecklingen. Börja alltså inte inte med att sälja hus, bil och alla möbler för att sedan meddela släkt och vänner att “nu sticker du iväg i några år och seglar jorden runt”.
5. Gör en projektplan!
Halvvägs! Nu är det dags att ta tag i detta på allvar. Jag har ingen aning om vilka ekonomiska förutsättningar du har. Jag utgår från att du är som de flesta av oss, som behöver spara och snåla i några år innan du kan komma iväg. Fundera på vilken båt du vill ha … dra sedan av 1/3-del på längden (exempel: 9 meter i stället för 14 meter) så är chansen större att du kommer ha råd innan pensioneringen. Dra in på allt du kan; krogen (bjud hem istället), bilen (kommunalt och cykel), satellit-tv, champagnefrukostar, alltför dyra hobbies och så vidare. Tänk ’studentliv’ – handla kläder på myrorna och ät Pasta Rouge (spagetti och ketchup) tre dagar i veckan.
Du måste ha ett mål! Och fundera hur du ska komma dit och sedan hålla fast vid det. Kanske köpa en lite äldre båt, som du kan fixa iordning medan du göra test-långseglingar på somrarna. Ju längre projektplanen är desto större chans att den inte håller. Fundera på om det finns något annat sätt att långsegla som gör att du kan komma iväg redan till sommaren – var paying crew, dela båt eller sätt ett mål som Medelhavet istället för Antarktis.
6. Lär dig mer!
Det kan vara dags att fundera över vilka specifika kunskaper som kan behövas. Se även steg 7.
Första hjälpen + Hjärt/lungräddning, räkna tidvatten, brandsläckning, kanalintyg, radiocertifikat (VHF/SRC och amatörradiolicens), kanske genomföra någon av RYAs ambitiösa kursprogram som nästan alla innehåller praktik, de ultimata kurserna är Yachmaster Offshore (och Ocean). Alternativt fartygsbefäl klass 8 eller Basic Safety STCW-Manila som också till delar är praktisk. Lär dig att segla båten – inte dra igång motorn – för att förtöja, ankra eller plocka upp en boj. Öva också att ankra, ligga bi och reva innan du sticker iväg. En dag kan dessa kunskaper vara mycket värda att ha koll på innan de behövs …
Gå en utsjöskepparkurs med Stina Jansson
Läs Yachtmaster Offshore
7. Skaffa båt och utrusta rätt!
Du kan aldrig kompensera dåliga kunskaper med mycket teknisk utrustning! Tvärtom däremot. Du måste kunna tillräckligt för att ta hand om dig själv och din besättning – det finns förvisso många sätt att tillkalla hjälp numera, men det är inget du ska räkna med utan du måste själv kunna vara beredd, och ha kunskaperna, att lösa akuta situationer.
Tro heller inte på vad båttidningar och deras annonsörer (+ gubbarna på forumen) menar att du måste köpa (läs första meningen en gång till!).
Skaffa grundsäkerhetsutrustning som du lär dig att hantera ordentligt, och får du senare bättre ekonomisk förutsättningar att skaffa ”bra-men-inte-nödvändig” utrustning, så köp det då.
Det är bra med radar, AIS, plotter, livflotte, Epirb, framåtseende ekolod, VHF, satellitkommunikation, elverk, ankarspel mm — men inget av detta är absolut nödvändigt! Praktiskt och väldigt bra ibland, men det är inget måste att ha innan du ens går utanför hamnen första gången, vilket kanske många vill få dig att tro. Här kan du läsa första meningen en gång till …
Mickes tips till att utrusta minimalt
Mickes tips på långseglande båtar
Köp Mickes Vancouver 27
8. Skapa rätt förutsättningar!
Rätt förutsättningar har mycket med din projektplanering att göra. Men allra viktigaste förutsättningen ligger på ett psykologiskt plan — tänk den gamla devisen; ”Det svåraste är att ta första steget”. Och det stämmer fint. Det är varken svårt eller krångligt att långsegla, men att verkligen komma iväg är, för de allra flesta, jättesvårt.
Barn, gamla föräldrar, karriär, ovillig partner, sommarstugan, för dålig kassa, ställer till det (läs Steg 9 här nedan). Lista ner dina hinder och se vad som går att göra för att komma runt eller genom dem. Kanske är det en ”bit-för-bitsegling” som skulle kunna lösa en del av dessa (segla 2-8 månader per år och åk hem eller jobba mellan seglingsperioderna – så har jag löst det).
Interview with a cruiser, så har andra löst det
9. Undvik vanliga hinder!
Du är inte ensam! De flesta långseglare har upplevt hinder innan de kom iväg. Det är dock bara en liten procent av all de som drömmer och planerar som lyckas skapa rätt förutsättningar.
Det vanligaste rådet från dem som lyckats, brukar vara att inte vänta för länge. Satsa på en mindre båt som utrustas enkelt och kom iväg nu. Sedan kan du sticka iväg igen om några år på den ”riktiga” långseglingen. Det är lättare att komma iväg andra gången.
Läs mer om våra vanligaste hinder för att långsegla här!
10. Såsa inte, kom iväg!
Go simple, go small and go now är nog, också enligt min egna erfarenhet, det bästa framgångsreceptet för att verkligen komma iväg. Du kommer att uppleva mer jobbiga dagar, med motvind, regn och rädsla, än hemma — men troligen kommer du också att ha många fler fantastiska dagar.
Långsegling är inte bara en drömtillvaro. Det krävs hårt arbete, inte så lite lidande emellanåt och en hel del jävlaranamma för att genomföra seglingen också. Ett av mina favoritcitat är ”Skillnaden mellan elände och äventyr finns bara i din inställning” (Bob Bitchin).
Alla dessa 10 steg går att genomföra på ett år — om du bara är tillräckligt målinriktad och skapar bra förutsättningar för dig själv att du verkligen ska lyckas.
Gör du dessa steg, så ses vi snart därute 🙂
Boktips: A sail of two idiots — 100+ lessons learned
Boktips: Dra dit pepparn växer – så förbereder du din långsegling
Fråga en långseglare
/Dokumentet är under utveckling och kommer att uppdateras/
One Response to 10 Steg – Från landkrabba till långseglare