10 julklappstips till en långseglare

Home » Aktuellt » 10 julklappstips till en långseglare

By micke on December 1, 2015. No Comments

julklapparDet är svårt att köpa en julklapp eller avskedspresent till någon som har optimerat allt utrymme i båten och egentligen inte har plats för någonting mer ombord!

Men de allra flesta långseglare har en knaper budget och om rätt pryl kommer ombord kan de nog säkert tänka sig att slänga något annat …

Listan är långt från komplett (den utgår i stora delar från mina egna önskningar inför Atlantkrossningen om några veckor 😉  Bidra gärna med dina bästa presenttips!

1. Satellitkommunikation
Tryggheten blir bättre när det är enkelt att hålla kontakten så man kan meddela förseningar eller ändrad ruttplanering. Även skönt för alla de som är hemma är när det finns kontaktmöjligheter eller för att se exakt var båten befinner sig genom någon positioneringstjänst.

Förslag: Iridium Go (ca 11 000 kr) eller en Delorme Inreach (från 1 000 kr)

2. Bra digitala sjökort
Inte alla sjökort har samma basmaterial och håller därför inte samma nivå. Exakt vilka sjökort man ska köpa beror på det området man vill segla. En bra billig början av seglingen är dock Navionics Europe HD som täcker hela sträckan Sverige, Europas kuster (utom Danmark och UK, som man med fördel undviker för att hålla nere kostnaden för sjökort) och fram till norra Medelhavet. Man måste dock ha en surplatta, typ iPad (med 3G/4G, annars ingen inbyggd GPS) eller någon Android-platta (tex Sony Xperia 3 som är vattentät).

Förslag: Navionics Europe HD (379 kr)

3. Soltak/bimini
Ju längre söderut, desto tuffare sol. Ett soltak är nästan ett måste och bör beställas i god tid eftersom det är specialsytt till båtmodellen. Går att göra själv för den händige.

Förslag: Frihängande soltält från Blue Performance (ca 900 kr)

4. En bra multikniv
Även om långseglaren säkert redan har en, så har de en fallenhet att tappas i havet och då behöver hen en ny. Det behöver av den anledningen heller inte vara den dyraste modellen. Mitt eget favoritverktyg är billig(are) så att man kan köpa två.

Förslag: Gerber Crucial (ca 350 kr på Teknikmagasinet) eller kanske en Leatherman Skeletool (ca 600 kr)

5. Relingsgrill med gasol
Att laga mat nere i båten när det är 30 grader eller mer går inte. Då kan en grill som sätts på akterpulpit vara praktisk. Finns i många storlekar, men en som passar två personer och är gjord i rostfritt och som kan ha en engångsflaska eller kopplas till en större gasolflaska är en bra utgångspunkt.

Förslag: Magma Marine Kettle 2 (köps bäst utomlands över internet, tex €255 hos www.magnagrill.eu). Fäste och regulator för vanliga gasolflaskor köps separat och lägger på en tusenlapp.

6. Fiskegrejor
Att hitta rätt fiskegrejor för de betydligt större fiskarna i Atlanten är inte så lätt från Sverige. Antingen köper man när man väl är på t.ex. Kanarieöarna eller så beställer man över internet. För att fiska från båt behövs dock inga märkvärdiga grejor som spö och rulle, utan en bra och stark lina (>70 kg hållfasthet) en linrulle, en paravan + muppet och några krokar och eventuellt ett par bläckfisk drag men gummihandskar fungerar lika bra.

Förslag: Skaffa först e-boken ”Secrets of sailboat fishing” (Dick McClary) där det finns utmärkta tips på vad man ska skaffa. Bra internetshop är Pennfishingstore.com (USA, tänk på att frakt, moms och tull möjligen tillkommer).

7. Nöje och underhållning
Böcker tar liten plats ombord, men börjar mögla efter några månader. DVD-filmer eller en hårddisk fylld med filmer, e-böcker och/eller musik kan vara avkopplande när besättningen inte orkar engagera sig i något annat.

Förslag: Även om långseglaren aldrig lyssnar på Cornelis, Monica Z eller Real Group hemma så ökar attraktionen ju längre hemifrån hen är … En liten hårddisk på 1 TB kostar bara några hundralappar numera (exempel: WD Elements 1TB, ca 630 kr).

8. Wifi-förstärkare
Så fort man kommer ut i Europa så blir uppkopplingen ett problem. Marinorna brukar inte prioritera detta utan oftare än inte är det ingen signal eller så långsamt att man bara står ut en stund. Svaret finns i att skaffa en förstärkare, sitta på någon bar (eller i värsta fall McD) som nästan alla brukar ha bra uppkoppling eller så får man köpa SIM-kort för mobilt bredband i de länder man stannar mer i än någon vecka (de svenska bolagen har särskilda internetroamingavtal i Europa, men det blir dyrare).

Förslag: Digital Yacht WL510 (ca 6 700 kr) www.teknikhamstern.se/index.php/batelektronik/wifi-booster.html

9. Något som (nästan) alltid funkar
Generellt är det aldrig fel med en påse/back god belgisk trappistöl eller ett verktygsbälte i läder till en skeppare. Observera att verktygsbältet inte bör följa med på själva seglingen eftersom läder möglar fort i tropikerna!

Förslag: Chimay Blue eller Rochefort 10 är mycket goda om hen kommit längre än till ”stor stark” i sina preferenser för humlebaserade drycker.

10. Dra dit pepparn växer!
Personligen hoppas jag att alla (blivande) långseglare ska läsa boken ”Dra dit pepparn växer! – så förbereder du din långsegling” (köps bäst genom www.dromresan.com).

Fler förslag: Egentligen tycker jag att en bra julklapp inte bara köps färdig, utan i stället omsorgsfullt bör tillverkas av givaren och sedan kombineras med ett trevligt rim på paketet. Du kan sy eller snickra någonting praktiskt; långseglarförkläde med ficka längst ner för att rädda fötterna från kokande vatten, en egenkomponerad broderad flagga med båtnamnet, presentkort på 20 arbetstimmar på båten innan avsegling (bör vara slipning, lackering eller kanske polering eftersom det är något de flesta skeppare troligen vill slippa). Kanske också alla gästflaggor för hela resan, antingen utskrivna och inplastade eller målade på tyg.

Det kan också vara en surdegskultur eller ett kit för att göra sin egen yoghurt/filmjölk. Eller så bara en fin tavla som skepparen kan skruva upp på skottet …

Eller vakuumförpacka och slå in skepparens favoritgodis och skriv datum (eller distans över havet) när det får öppnas; geleråttor, Turkisk peppar eller ostkrokar. Undvik dock allt som måste kylas eller kan smälta, som choklad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *