Test: Bredbandsradar imponerar

Home » Utrustning » Testade prylar » Test: Bredbandsradar imponerar

By micke on May 29, 2011. 6 Comments

shot 9Under ett par timmar provade jag den alldeles nya utrustningen. Vid gästbryggan i Gamla Stan kunde jag konstatera att samtliga gästbojar individuellt sågs tydligt på plotter/radarskärmen på 30 meters håll.

Senare kunde vi stäva med fören mot ett sjömärke och det syntes ändå på radarn. För det är på nära håll – 50 meter och mindre där vanliga pulsradar i princip inte alls ser några detaljer – som bredbandsradarn blir riktigt bra. Vi såg änder på 15 meters håll tydligt på skärmen.

Däremot gör lobbredden att smala sund flyter ihop, men det problemet delar den med en vanlig pulsradar.

Simrad ”Bredband 3G”-radar låter kanske avancerat, men tekniken bakom bygger på separat sändare och mottagare, vilket ger kontinuerlig uppdatering av bilden. Det har man löst genom att låta frekvensen modulera hela tiden. Därifrån kommer namnet “bredband”, 3G står för tredje generationen. Man har gjort en del förbättringar utan att höja priset jämfört med utrustningen från den förra omgången. Framför allt är sändeffekten högre (165 mW), vilket ska göra att radarn får bättre räckvidd, i teorin upp mot 15 M.

Radarn roterar med 24 eller 36 varv per minut – ju fler varv desto bättre uppdatering.

radar_test_2011_gamlastanVid snabba girar och kontrollpunkter såg jag att systemet ligger någon sekund efter. Men detta har betydelse endast vid avancerad skärgårdsnavigation i hög fart.

Ett mått som talar om hur bra en radar kan upptäcka saker är den horisontala lobvinkeln, som för denna är 5,2 grader.

Effekten är 18 watt. Det är cirka hälften av den effekt en mer traditionell pulsradar kräver, vilket särskilt uppskattas av seglare. Placeringen ombord blir heller inte så viktig eftersom strålningen är lägre. Simrad uppger att strålningen bara är 1/20-del jämfört med en pulsradar och tio gånger mindre än en mobiltelefon.

Vikten är 7,4 kilo (18″) och enheten är stänkskyddad till IPX6. Priset lär hamna runt 18 000 kronor, men det är bara för radarenheten. En kompatibel skärm/plotter med Simrads (Lowrance/B&G) buss-system SimNet måste också anskaffas.

För radar overlay på sjökortsbilden i plottern krävs en elektronisk kompass för att det ska fungera. Ger bra säkerhet, men den höjer priset med ytterligare några tusenlappar. Delad skärm, där ena halvan visar sjökort (kurs upp) och den andra visar radarbilden, funkar fint det också.

Möjligen gör de automatiska mjukvaruinställningarna att bilden inte blir helt korrekt efter ekona. Det tycks som om datorn ritar upp och förstärker ekon för att det ska bli enklare att tolka, men det kanske inte stämmer till hundra procent med vad ett eko borde ge. Tiden framför enheten var alltför kort för att undersöka detta ordentligt …

6 Responses to Test: Bredbandsradar imponerar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *