Ordet whisky kommer från en förvrängning av gaeliskans uisge beatha, som betyder ”livets vatten”. Enligt legenderna så ”uppfanns” möjligen whiskyn av munkar på Irland under medeltiden. I ett skotskt brev från 1496 nämns whisky för första gången.
Även om nu whiskyn skapades på Irland så är den skotska whiskyn mest välkänd även om det också tillverkas whisky ibland annat Irland, USA, Japan och numera också i Sverige.
Den vanligaste whiskysorten, blended, tillverkas av majs eller vete och blandas med maltwhisky för att få fram en bestämd smak. Det kan vara upp mot ett femtiotal sorters whisky som blandas för att uppnå den särskilda smaken. Cirka 95 procent av all skotsk whisky är blended whisky. Det är också den whisky som dricks mest i Sverige. Men det är bara single maltwhiskyn som har uppnått någon högre status och det är den som man brukar prata om.
Single malt
En Single Malt tillverkas av mältat korn, det vill säga att korn blötläggs tills det börjar gro och torkas sedan i torveldade ugnar och det är då den särskilda rökiga smaken kommer till. Malten mals och lakas ur i stora mäskningskar. Sedan destilleras all whisky två gånger i kopparpannor innan den tappas på begagnade ekfat som tidigare till exempel innehållit bourbon (Amerikansk majswhiskey), portvin, sherry eller till och med cognac.
För att få kallas whisky ska den sedan lagras i minst tre år enligt EU-krav, men ofta betydligt längre. Men det är inte nödvändigtvis så att äldre betyder bättre whisky! De flesta sorter blir njutbara efter åtta till tolv år. Främsta anledningen till att gammal whisky blir dyrare är lagringskostnader och att tillverkarna får kassera en del fat som blir dåliga. Så stirra dig inte blind på åren på flaskan!
Provsmakningen
Att testa whisky är en trevlig sysselsättning som precis som så mycket annat kräver träning innan man har lärt sig tillräckligt för att kunna avgöra en whiskysorts innersta kvaliteter. Det finns särskilda whiskyprovarglas, men ett tulpanformat litet vinglas fungerar alldeles utmärkt.
Man brukar dela upp en provsmakning i utseende, doft och smak. Vilken färg har whiskyn, hur luktar och smakar den. De två sistnämnda kan i sin tur delas upp i hur den doftar och smakar innan man tillsätter en liten skvätt vatten, till hur den smakar med vatten då fler smakämnen frigörs. Man brukar också beskriva eftersmaken i munnen, som ibland kan sitta kvar en halvtimme eller längre efteråt.
En single malt vinner nästan alltid på att man häller i en skvätt vatten, då smakämnen och dofter frigörs. Det sänker också alkoholhalten. Is i whiskyn tar i stället bort smaken och ska undvikas.
Läs mer om att segla till Skottland.
Till vår hjälp att bedöma dryckerna har vi tagit hjälp av en infödd expert; Adrian Meehan från St Andrews i Skottland som är en stolt medlem av klanen Campbell of Breadalebane vars färger han bär på sin kilt. Adrian bor numera i Örebro sedan han för några år sedan mötte den stora kärleken i en svensk flicka och tillsammans med sina barn är familjen numera välkända profiler i nya hemstaden.
Auchentoshan 10 år
Lowlands. En orangefärgad dryck som har en fräsch doft av gräs och en närmast blommig smak med inslag av smörig kola, viol och citrus. Med kort stingig eftersmak som försvinner med lite vatten, då den snarare får en rund krämig, men ändå fruktig, smak med antydan av nötter. Auchentoshan är en av Adrians Lowlandsfavoriter.
40 % Nr 408 363 kronor 0,7 liter (slutsåld)
Caol Ila12 år
Islay. Gyllene höfärg med en mild fräsch doft med inslag av frukt och nöt. Liten rökdoft men däremot tydlig röksmak blandad med engelskt te och med en eftersmak som är som en ”trampolin i munnen” enligt Adrian. Med vatten blir eftersmaken längre, inte längre så rökig. Adrian beskriver den som ”elegant som en tweedkostym”.
43 % Nr 377, 437 kronor 0,7 liter
Bowmore Mariner 15 år
Islay. Färg av mörk råg med kraftig godisaktig röklukt och som smakar bättre med vatten då den får en ganska komplex smak av tång, salt, rök och torv och med en lång sträv eftersmak som är mycket behaglig i munnen. Adrian är mycket entusiastisk och menar att whiskyn är som ”en skotsk höstdag vid havet när dimman rullar in”.
43 % Nr 466, 441 kronor 0,7 liter (slutsåld)
Talisker 10 år
Isle of Skye. En mörkt gul whisky med doft av friska blommor, en aning gummi och nyplogad jord. Däremot en kraftig smak som inte speglas i doften. Lång komplex eftersmak av bröstkaramell, dieselmotor och metall. Med vatten blir det lite mildare och godare. Adrian menar att detta är en perfekt sällskapswhisky.
45,8 % No 411, 409 kronor 0,7 liter (literpris 570 kr/l)
Highland Park 18 år
Whisky från ögruppen Orkney norr om Skottland. Vackert höstgul med en nyanserad doft av vanilj och fat. Lång, komplex, lite oljig men väl rundad smak med inslag av rök, tjära och anis. Med vatten blir smaken fylligare. Adrian menar att tungan nästan krullar sig av eftersmaken – fast på ett trevligt sätt, tillägger han!
43 %, Nr 437, 799 kronor 0,7 liter
Lagavulin 16 år
Islay. Mörkt bärnstensfärgad. En kraftig röksmak med förnimmelser av tjära, salt, jod, lite blommor och till och med rökt fisk. Med vatten växer smaken. Även eftersmaken är lång och behaglig. Adrian tycker att denna kraftfulla välsmakande Islaywhisky bör man kunna gilla även om man normalt inte gillar whisky – trots rökigheten.
43 % Nr 400 599 kronor 0,7 liter
Ardbeg Uigeadaill
Islay. Alkoholstark whisky som kräver lite vatten innan den blir tillrådlig att dricka. Mörk färg med doft av hö och övermogna äpplen. Ovattnad har den en fruktig, söt arom med inslag av kryddor. Smaken är kraftfull, även med vatten, med inslag av rök, fat och tjära. Lång rökig, nästan explosiv, eftersmak långt bak i munnen.
54,2 % Nr 10407 699 kronor 0,7 liter
Mackmyra Preludium 03
Gästrikland. En whisky som är mycket annorlunda i sin smak och med en blekt gul färg. När det gäller smaken nämndes svavel, kartong, hostmedicin och med en tydlig känsla av midsommar – som med en krans av blommor. Kraftig eftersmak. Adrian menar att Preludium 03 dock är mycket lovande och han ser fram emot kommande tappningar.
52,2 % No 10481, 489 kr 0,5 liter (Slutsåld)
Det finns nästan 100 destillerier i Skottland och de delas in i olika områden – alla med sin egen karaktär. Se karta på sidan 2.
Highlands (Högländerna)
Högländerna är ett bergigt och mycket naturskönt område i norra Skottland. Highlands brukar delas in i flera undersdidtrikt – både öarna i de inre Hebriderna och området runt Campbeltown kan anses vara sådana. Highlandwhisky är kryddiga, ofta lite söta och värmer gott.
Speyside
Det område som har flest destillerier – nästan 50 stycken runt floden Spey. Whiskyn härifrån räknas bland de bästa; lätta, komplexa, eleganta och sällan rökiga. Några kända Speysidewhisky är Glenfiddich, Macallan och Strathisla.
Öarna
Räknas som en del av Highlands, är de som är lättast att besöka med båt. Karaktären på whiskyn från denna region är att man ofta kan smaka havets sälta i den. Det sägs att ekfaten med whisky under lagringen suger upp det fuktiga klimatet och ger den en tydlig karaktär. Några välbekanta destillerier är Talisker på Isle of Skye, Highland Park på Orkney och Tobermory på Mull.
Islay
Islay är en del av södra inre Hebriderna. Ön utgör en egen region och dess single malts har ett välförtjänat bra rykte. Karaktären brukar ofta vara kraftigt rökig och med inslag av torv, tång och jod. Bra gästhamn har Port Ellen eller ankar-viken utanför Lagavulin-destilleriet. På ön finns nio aktiva destillerier, bland andra Bruichladdich, Bowmore, Caol Ila och Laphroaig.
Lowlands (Lågländerna)
Lowlands i södra Skottland kännetecknas whiskyn av mildhet och fruktighet. Några märken från denna region är Auchentoshan och Glenkinchie.
Pingback: Att segla till Skottland | Drömresan