Långseglare vi mött – Lasse och Erik på Salsa

Home » Aktuellt » Långseglare vi mött – Lasse och Erik på Salsa

By micke on December 3, 2018. No Comments

Far och son, Lasse och Erik Johansson, ägare till Salsa sedan 2004 (en Dufour Prestige 54 från 1992). De körde först charter i Grekland i tio år, med bas i Poros utanför Aten. ”Det gick bättre och bättre — och då slutade vi och påbörjade istället en jordenruntsegling med 64 andra personer”, säger Lasse. 

Men det började långt tidigare. När Erik var 19 köpte pappa Lasse en segelbåt i Kalifornien, och tillsammans seglade de en säsong över Söderhavet, som var en gammal dröm för Lasse.

Erik seglade sedan hem båten från Australien till Sverige tillsammans med en kompis under två år. Erik hade sedan ingen lust att bli en vanlig löntagare, han dök på Zanzibar, jobbade på däck på några charterseglingar, jobbade som fotoassistent med några engelska tabloidjournalister eftersom han pratade lite arabiska. Ett tag hade han den lysande affärsidén att köpa Shipman och Ballad billigt i Sverige, segla över till dem till Storbritannien och där sälja dem med förtjänst eftersom pundet var stark. 

Erik var också anställd på bildbyrå som krigsfotograf under andra Irak-kriget och såg en del otrevligheter men som han tycker inte påverkat honom i någon större mån. ”Det är ingenting jag ångrar”, säger han över en öl i baren i Prickly Bay, Grenada.

2015 sålde Lasse och Erik båten till en grupp av 65 delägare, som de hittade genom eldsjälen Thomas Karlsson. Han ville segla jorden-runt och fixade alla delägare och Erik ingick sedan i köpet som skeppare. Jordenruntprojektet funkade bra, alla kom med och seglade någon gång under de tre åren från Grekland till Västindien.

– Det bästa var ett jordenruntupplägg där bokningsläget var klart redan innan vi stack och där alla delägare sedan hade sex veckor ombord, säger Erik.
Nu är de tillbaka i Västindien, ska köra lite charter i vinter och i vår segla tillbaka till Öregrund och sedan sälja båten.

I sommar seglar Erik som charterskeppare i Grekland igen och kan nog tänka sig att fortsätta ett tag till med seglingen – ”så länge det är kul”, som han säger efter att ha seglat mer eller mindre konstant de senaste 14 åren

Det är möjligt att segla med Salsa i vinter i Västindien, mer info på www.sy-salsa.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *