Just nu går det inte så bra för Norge. Norska kronan har förlorat i värde och den tuffare ekonomiska situationen gör att många norrmän vill sälja sina båtar. Det kan göra att ett kanonköp av långseglingsbåt kan göras i vårt grannland.
Vad ska inte en god långseglarwebbplats göra om inte tipsa om hur man gör ett bra köp. Båtar är billiga i Sverige just nu, men ibland kan ett grannland erbjuda tillfällen till bra affärer.
Norska kronan har gått neråt under ett tag (just idag 3 februari 1,07 men den 16 januari var den nere på 1,01). Det gör att de inte är så stor skillnad, vilket kan göra en båt lite billigare att köpa.
Bland Bavarior och Hallberg Rassys
På norska till salu-sajten Finn.no finns det en hel del båtar till salu – mest Bavarior. Men det finns också en hel del Orustbåtar och andra båtar med gott rykte till salu, och många av dem till ett till synes mycket bra pris.
Jag har ännu inte åkt och tittat på någon (jag är ju ganska nöjd med den båt jag har, Vancouver 27:an Roobarb) och vet egentligen ingenting om skicket på de båtar som säljs. Men det finns ingen anledning att tro att de skulle vara sämre än motsvarande begagnade svenska båt. Inte heller en sådan köper man obesiktigad.
Jag har tittat på flera Hallberg-Rassy, där en HR382 skulle gå för 737 000 kronor (finns kvar på Yachtworld, ej momsad), en Fantasi 37 (låg i Sverige) för 650 000 NOK och en Etap 37:a för runt 700 000 NOK. Eller kanske en HR 29 för 250 000 NOK och inte minst flera Colin Archer inspirerade båtar!
Det fanns idag 28 begagnade Bavarior och 5 Hallberg Rassy, 8 Colin Archer, 2 Najad och 0 Fantasi.
Vad är haken?
Den största nackdelen med Norge är att de inte är med i EU och därför finns det ingen betald EU-moms (Tullsatsen är 0—2,7%, momsen är 25% på köpepriset). Utan att betala EU-moms kan du lagligen inte föra in den till Sverige och segla den här mer än 18 månader sedan måste den ut(gäller möjligen inte om du är Eu-medborgare, det är krångliga regler). Båten måste också vara CE-märkt om den ska användas i Sverige/EU.
Men om du ska ut och långsegla spelar det ingen roll. Är du ute i mer än tre år ska du momsa din båt när du återvänder till EU.
Ett alternativ är att fortsätta förvara båten i Norge, så kan du segla till Vestkjysten på semestern. Då bör du slippa moms.
One Response to Köp billig långsegelbåt i Norge